Monday, April 5, 2010

Complicated Russian Dessert

I didn't mean to make my posts seasonal on this blog. :) But somehow, it turned out to be once in a season! So, this is one of my new bakery recipe for Spring - Tartelettes with Fruit and Whipped Cream aka Песочные Корзиночки с Фруктами и Взбитыми Сливками.I went through both books - Russian Baking Cookbook and Julia Child's version and came up with the following updated recipe adjusted for American measurement and produce. Ready to start?First, you need to make sure that you have baking forms. I bought mines at Spoons'n Spice Store. They are about 40 cents a piece.

For 15 tartelettes you will need: 1 big egg, 1/2 cup of sugar, 150 gr (one and a half stick) of margarine or butter (softened) and 1 and a half of cup of flour. That is for dough!

Mix egg, sugar and softened margarine together. Then add flour and mix again.

Sprinkle some flour on the kitchen table and dust your rolling pin with flour as well. Are you ready to roll?
Gently roll your dough to about 1/4 of inch width. Then cut into 15-16 squares.

According to any cookbook baking forms don't need to greased since the dough itself has enough margarine for non-stick purposes. So, no baking spray is needed. Just carefully take the piece of dough and place it into your tartelettes form.

Then gently push the dough inside of the form and delete the rest with your fingers.

When you fill all your forms, place them on a baking sheet.

Baking temperature is the most important factor of this complicated Russian cooking. Your oven should be heated to 420 by Fahrenheit or 230 by Celsius. Baking time is no more then 15 minutes! Otherwise, you will end up with over-cooked Russian cookies! Your tartelettes are ready when they have slight-brown edges! Take them out! NOW!

Take hot patties and while they are still hot gently (AGAIN!) turn them out letting baked dough out of the form. Let them cool down.


Now we can prepare the filling aka whipped cream. You will need 1 cup of Heavy Whipping Cream and 2/3 of a cup of Powdered Sugar.


Use KitchenAid mixer or any other electrical mixer to whip them together until soft picks appear. I added a little bit of Yellow Food Coloring - just to make look more like spring.


Fill the confectionery bag with ready whipped cream and set it aside.

Now let's go back to your cool-down tartelettes. They are ready for decoration part. I used some canned fruits - pears in light syrup and canned mandarins. Plus some fresh strawberries.

Place a piece of fruit in the middle of you tartelette.

Then finish up decoration with whipped cream and some other pieces of fruit.

Also if desire you can use some cocoa powder for variety. Place Cocoa powder into a small shifting shaker and gently shake it over your pastries.

Who is ready for dessert?
Thank you for all your effort of reading such a long recipe! But in case you want to try to make it - here it is! With detailed instruction and even pictures following every step!!!

4 comments:

  1. Спасибо, Инна, всё подробно расписала, не хочешь, а сделаешь...А я подумала можно ли использовать готовые тарталетки? У нас сейчас разные продают: и простые и из сдобного и сладкого теста, из песочного, то бишь... Ещё рецептик с моцареллой в студию нельзя ли?..

    ReplyDelete
  2. Валя, спасибо за комплименты! Я думаю, что готовые корзиночки абсолютно приемлемы и съедобны! Я их не видела, но думаю, что их тоже можно использовать - возни меньше. (На память пришли кулинраные магазины из совкового прошлого с котлетами и рагу).
    Помидоры с моцареллой - легко очень делать. Не знаю как в России, но у нас продают разную моцареллу. Есть такая как обычный сыр - она хороша на сендвичи. А есть такая как вроде бы "мокрая" моцарелла. Вот ее надо и брать. Она по типу брынзы. Итак, рецепт: порезать помироды кружочками. Порезать моцареллу на пластики, примерно такого же размера как помидоры и уложить сверху на помидоры. Отдельно смешать: 50 гр оливкового или растительного масла с уксусом, соль, перец. Полить этой смесью помидоры. Можно какой-нибудь травы добавить сверху: порубленный укроп или петрушку.
    Я смешиваю масло со специальным уксусом - он темный по цвету и называется Бальзамический уксус. Но если такого нету или дорогой, то обычный тоже пойдет.
    Удачи!

    ReplyDelete
  3. А на самом деле классно-то как!!! Вкусно. А помидору с моцареллой мы тоже любим! м-м-м

    ReplyDelete
  4. Я тоже люблю "мокрую" моцареллу и просто добавляла её в салат с помидорами по типу греческого. Сделаю по твоему рецепту - бальзамический уксус есть в продаже. а сегодня купила моцареллу на сендвичи. У нас разная есть моцарелла, импортная дороже стоит, некоторые сорта очень дорого, а есть вполне приемлемые цены и российское производство не хуже импортного, разные производители есть. У нас супермаркет ближайший ко мне - санкт-петербургский - там всегда всё есть!

    ReplyDelete