Monday, May 3, 2010

The secret of French crepes has been relieved


Hello, my dear readers! Today I'm going to relive the secret of making French crepes. Honestly, we call them Russian blintz. But, sadly, they are known here in the States as French crepes, so I will call them the same.
I checked with my favorite cookbook by Julia Child and it seems that we have some slight differences in preparation on crepes, but it is just because back in 1950's they didn't have such a wonderful thing as non-stick frying pans aka T-Fal. So, I will give you the recipe assuming that you have a good frying pan with non-stick surface.


For the ingredients part you will need: 1 egg, 1/3 of cup of sugar, pinch of salt, 1 cup of warm water and 1 cup of flour. This will make about 10-12 small pancakes. So, if you desire to make more, increase you dosage respectfully.

Don't forget to prepare a large bowl and whisker. Ready? Let's do it! Here is the FIRST SECRET: place the egg, sugar, flour and salt into mixing bowl and add (attention!) only a half of cup of water!!! Mix them together well. Make sure that you don't have any possible lumps. You will see that your batter is thick - that is good because it means your mixture is blended well. Now gradually add the rest of the water constantly working with your whisker. If you feel that you need more water, add it in very small portion. You don't want it to be very runny.
Quote from Julia Child: "The batter should be a very light cream, just thick enough to coat a wooden spoon."


Here is the SECRET NUMBER TWO: add a tablespoon of vegetable oil into the batter mix! In this case you don't have to grease you pan every time you pour a new portion on batter.

Julia Childs advised that, "Crepe batter should be made at least 2 hours before it is to be used; this allows the flour particles to expand in the liquid ind insures a tender, light thin crepe." But I never followed that advice and it always worked for me. You can fry them as soon as you make the batter. But if you want to try it after two hours, I guess it will work too! :)

SECRET NUMBER THREE: you frying pan should be really hot! Almost smoking. Remove the pan from heat, and pour about 1/4 cup of batter into the middle of the pan. Then, quickly tilt the pan in all directions to run batter all over the bottom of the pan, letting it to cover the whole surface.


Return the pan to the hot surface and watch the edges turning dry! It will take about 50-60 seconds. That is the sign that it is time to turn it over. In all Julia Child's movies she just flip it over with the sharp jerk! Don't try it! Without certain practice it is just a messy experience! Use a spatula or your fingers to turn the crepe over. The other side takes less time to bake. So, it almost looks undercooked - just white color with brownish spots.
SECRET NUMBER FOUR: I butter my each crepe and it makes it easy to pull them apart afterwords.


Repeat the process until all butter is gone. At the end you should have a nice-looking stuck of French crepes or Russian blintz - either name works for me!!

Now, you are are ready to consume them! Crepes can be used as dessert: with jam, chocolate syrup, fresh or canned fruit, sour cream - you name it! Or they can be served with scrambled eggs and bacon for breakfast, or any filling that you have in mind. In Russia they are served with red or black caviar and smoked salmon - the best!


My personale favorite way to eat them - with Nuttela chocolate paste and fresh berries. Yumm!
But since I didn't have anything like that around, I just used canned mandarins and condensed milk:


It was really good! Paul liked them too!

I hope I didn't overwhelmed you with all the information and you are ready to try this easy and tasty recipe! Good luck! Call me if you have any problems! :)

11 comments:

  1. Люблю блинчики! У нас с мамой все очень похоже на то, как ты их делаешь, только на молоке и с 2мя яйцами. Надо твой рецепт попробовать. А Нутелла - это вещь! моя американская мама-в законе подсела на нее из-за меня :)

    ReplyDelete
  2. Я кстати никогда не пробовала блины с икрой. Совсем как нерусская :))

    ReplyDelete
  3. Thanks, Inna! Your recipes are very simple and originale.Specially your secrets are valuable. I use its often.I like it with Nutella and strawberry, but I do not like caviar. And I like with herring.

    ReplyDelete
  4. Сегодня же сделаю!!! Марка не будет дома весь день... так что сделаю и сама все слопаю, ему не скажу! Слишком все вкусно выглядит:)

    ReplyDelete
  5. МММММ! Как аппетитно! Люблю в блинчики завернуть какой-нибудь салат или кусочек соленой рыбки(за отсутствием икры).

    ReplyDelete
  6. Когда я работала в России в ресторане, то русские блины с икрой и семгой были самые популярные у нас в меню. Поэтому я подумала, что всех их любят и едят ежедневно! :) Шучу, конечно! По рассказам Чехова, такие блины, действительно, были самым что ни на есть русским лакомством и закуской перед обедом. Так что, если будет возможность - попробуйте!
    Юля, а блины на молоке - я пробовала здесь приготовить несколько раз. Но ничего не вышло. Американское молоко какое-то нерусское совсем, пристает к сковороде, как ни старайся! Только рецепт на воде и сработал, поэтому я написала - на воде, никакого молока!

    ReplyDelete
  7. Инна, я сделала точно, как ты писала и без молока тоже и мне понравилось, раньше думала, что без молока не вкусно, а сейчас для борьбы с холестерином эти блины находка,,,шутка...

    ReplyDelete
  8. Сделала сегодня на завтрак! МММ Получилось очень вкусно!

    ReplyDelete
  9. Здорово, девочки, что рецепт удался и все получилось и понравилось! И, действительно, в них можно заворачивать все, что хочешь!
    Я помню когда учились в ЛДС колледже и была ярмарка разных народов, то одна француженка принесла такие блины - посыпала их сахаром и назвала настоящим французским блюдом!

    ReplyDelete
  10. Странно - я все время тут на молоке делала, у меня не приставало. Но я больше столовой ложки масла растительного обычно кладу, может из-за этого. И еще я кладу пекарский порошок тоже. Щас попробую твой рецепт.

    ReplyDelete
  11. wow, tak vkusno vyglyadyat - obyazatel'no poprobuyu tvoy recept!

    ReplyDelete